A’DAM TOREN (TOREN OVERHOEKS) ALS SCHILDERSDOEK

2014-03-11
 Zwaan - Pers M2-Printing-830x467  Zwaan_TorenOverhoeks  

ZWAAN, ROADMAP TO NOORD

 

(Swan, Roadmap to North)

MONUMENT VOOR STADSDEEL AMSTERDAM-NOORD

Voltooid 29 maart 2014 Amsterdam-Noord kent een roerige geschiedenis, van opkomst en bloei tot verval en wederopstanding. De laatste jaren heeft dit deel van Amsterdam, dankzij het stadsdeel haar sociaal-economische achterstand weten om te zetten in een ‘pull-position’ voor de rest van de stad. Kortom, we kunnen zonder enige twijfel constateren dat Amsterdam Noord een vitaal en fundamenteel deel van Amsterdam in de 21ste eeuw is en de nieuwe place-to-be. UITVOERING De eye-catcher van Noord is de A’DAM Toren, voorheen Overhoeks Toren, naast het Eye-gebouw. Vanaf zomer van 2014 zal de toren gerenoveerd worden en een nieuwe -grotendeels- publieke functie krijgen. Maar tot die tijd dient het als bedrijfsverzamelgebouw voor creatieve ondernemers en mega-reclame zuil voor cultuurminnend Amsterdam. Sinds 26 maart 2014, rond de gemeenteraadsverkiezingen van 2014, siert een monumentaal kunstwerk ‘Zwaan, Roadmap to Noord’ in de vorm van een banner van 52 x 25 m de noordoostgevel van de A’DAM toren. Het oorspronkelijke schilderij, olie op canvas 2,27 x 4,80 m, met de zwaan, wapen van Nieuwendam, gemaakt door kunstenaar Rombout Oomen is geïnspireerd op het werk van Jan Asselijn, De bedreigde zwaan, dat in het Rijksmuseum hangt. Het schilderij is op 29 maart 2014 onthuld door Rob Post, voormalig voorzitter Stadsdeel Noord, en aan Stadsdeel Noord geschonken.


 Na de renovatie van de A’DAM Toren wordt de banner (52×22 m) per m² verkocht. Voor aankoop van uw eigen m² , bijv om een unieke tas te maken, kunt u inschrijven via contact.


FINANCIERING EN SPONSORING

P1000204 Project ‘ Zwaan, Roadmap to North’ is gesponsord door Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stadsdeel Noord, Projectbureau Noordwaarts, Stichting NDSM-werf, M2 Printing, familie Redeker, Biesterbos, Shipdock, Flyerman, Rhebergen RMY, IJ-kantine, EYE Film Instituut Nederland, Hotel de Goudfazant, Noorderlicht, Tolhuistuin, Noorderparkkamer, Vereniging de Toekomst NDSM, Stichting Kinetisch Noord, Superette en Pantheon drukkers.


Zwaan_TorenOverhoeks Tegelijkertijd is er een bibliophiele uitgave ‘Zwaan, Roadmap to Noord’ verschenen, uitgegeven door NOVA LUX Publishers Amsterdam ISBN 978-90-821988-0-5 en vormgegeven door Marjolein Stappers in een oplage van 300 exemplaren met essays van Bas Kok, Anne Marie Hoogland en Noortje de Leij over de geschiedenis van Amsterdam-Noord en de rol van de zwaan in de schilderkunst. Dit boek kunt u bestellen via contact.


Project ‘Zwaan, Roadmap to Noord’ is gerealiseerd in samenwerking met Fleur Lamers.


Link:   http://www.m2printing.nl/_module/project/4

         http://www.ndsm.nl/story/zwaan-roadmap-to-noord-geopend/


 IMG-20140327-WA0001     20140327_152713