Update Dec ‘24
in november ‘24 is er een brief naar de bewoners uitgegaan, met het verzoek om en enquete m.b.t. dit initiatef in te vullen. het doel is te onderzoeken onder de bewoners of er beheofte bestaat voor een kunstwerk op die gevel en zo ja hoe dan. in de PDF zijn de resultaten te lezen en hieroner een aantal quote uit de enquete.
het staat vast dat 100% van de respondenten dit initiatief steunen.
“…Het geeft karakter aan een buurt. Een handgeschilderd kunstwerk is iets persoonlijks. In een grote stad met veel mensen kun je juist vereenzamen, langs elkaar heen leven. Zo een kunstwerk laat zien dat er mensen wonen. Dat we samenleven. En, alles is al grijs genoeg, natuurlijk is het straatbeeld mooier met kleur en kunst.“
“De muur is ontzetten lelijk!! Mag er alsjeblieft iets moois en k(l)eurigs op. De mensen en de buurt kunnen het gebruiken zeg! Graag!”
“…omdat het interactie tussen buurtbewoners stimuleert en daarmee een verbindende factor heeft. Het maakt de buurt tevens visueel aantrekkelijker en het kan fungeren als herkenningspunt waardoor er een gevoel van trots ontstaat bij buurtbewoners.”
“Het feit dat hij zelf met het voorstel komt spreekt voor hem in positieve zin. Goed burger initiatief van hem. Maar kunstwerk moet wel unaniem geaccepteerd worden door de buurt. Laten we hopen dat de Amsterdams autoriteiten en andere instanties meewerken.”
RESULTATEN ENQUETE HIER KLIKKEN, 10/12/’24
Plan november 2024
De blinde gevel kijkt schuin uit op de Houtmankade en is vanaf de overkant zeer goed zichtbaar. Dit deel van de 1ste Breeuwersstraat is nogal breed, zodat een schildering ook van voren bezien goed tot zijn recht komt.
De gevel
De gevel meet circa 15x10 (HxB) meter en is van kaal gepleisterd cement. De staat van het cement is in eerste oogopslag goed. Onduidelijk is of dit een spouwmuur is of een massieve buitenwand, gezien de leeftijd van het gebouw (bouwjaar denk ik rond 1900). Aangezien de buitenzijde gepleisterd is, is deze niet meer luchtdoorlatend en kan dus met verf op basis van latex en acryl bewerkt worden. (Zoals de muurschildering Roosje ook is gemaakt, zonder dat die gevel en de schildering er nadeel van ondervind)
Plan
Stel je een enorm woud voor die de gevel overwoekerd. Hier en daar doorkijkjes naar een ver landschap. Bomen, bladeren, tropische indrukken en bloemen. Dit enorme levendige en bonte tableau wordt doorsneden met zwarte gaten. Dit is onze toekomst.
De stad is groen en groots, maar er zijn grote blinde vlekken. We weten niet wat er de komende 200 jaar gaat gebeuren, maar dat wij ons aan moeten passen staat vast.
Als je je telefoon, na scannen van een QR-code op de zwarte gaten richt, krijg je daar verschillende toekomst-scenario's te zien.
Deze muurschildering is een klassiek kunstwerk met een Augmented-reality functie.
De compositie van het werk zal ervan uitgaan dat het werk hoofdzakelijk vanaf de overkant gezien wordt.
Uitvoering
Een ontwerp wordt gemaakt en voorgelegd, waarna het eventueel kan worden aangepast. Uitvoering gebeurt in de periode lente- begin herfst en zal ongeveer een maand in beslag nemen. Er wordt gewerkt op een rijdbare schaarlift en niet met een gevelsteiger, omdat dan het beeld tijdens uitvoering niet goed bekeken kan worden.
De gevel wordt voorbewerkt en daarna gelatext. Waarna de schildering wordt aangebracht. Het geheel wordt afgewerkt met drie lagen UV3 acryl buiten vernis, zodat de schildering goed tegen verwering door zon en regen beschermt wordt. Ik raad aan de onderste 4 meter te behandelen met een anti-graffitilaag. Dit voorkomt schade aan de schildering bij schoonmaakwerkzaamheden na eventueel vandalisme
Materiaal
Voorsmeer, latex, acryl, vernis
Hufterproof
Om een hufterproof openbaar kunstwerk op een gevel te maken, is het verstandig dat beeld aan een aantal voorwaarden te laten voldoen:
-interessant beeld.
Het werk moet voor graffiti-artiesten beeldend ‘aanvaardbaar' zijn, en uitnodigen tot ‘respect’. Dat betekent doorgaans grafisch, kleurijk, fel, en zodoende weinig fysieke ruimte bieden om op te taggen.
-sterk en duurzaam materiaalgebruik
Het werk moet schoon te houden zijn, min of meer onderhoudsvrij en sterk genoeg om niet te kunnen slopen.
-buurtbetrokkenheid
Wanneer de buurt betrokken is bij het ontstaan van het werk, zal de buurt ook om het kunstwerk geven. Mijn ervaring is dat wanneer buurtbewoners ook letterlijk gevraagd wordt onderhoud of schade actief te melden, het kunstwerk zeer lang in goede staat blijft.
Dit principe werkt blijvende buurtparticipatie in de hand.
Kosten
Kosten worden na verder overleg uitgewerkt.